Pokerns språk

Poker är ett språk. Det är få som förstår det. Nu tänkte jag titta lite på termerna och språket – så som jag anser att det fungerar.

Först har vi blindsen. Efter blindsen (mörkarna) har vi positionen som kallas “Under the Gud”. Där sitter den person som kommer att tala först och sätta sin prägel på spelet. Bäst om man vill vara med från den positionen, är att ryta till ordeImage result for Pokerns språkntligt och raisa det första man gör om man anser att handen är spelbar. Om man INTE gör det från den här positionen och spelar med en medioker, ganska svag, hand – så riskerar det att kosta mer än vad det i slutänden smakar att sitta med i den given. Så; om du anser att handen är värd att spela så försök skrämma bort så många som möjligt genom att raisa ordentligt.

Raise, att höja insatsen, betyder “Jag har en kanonbra hand så försvinn om ni inte har något att komma med” Det här fungerar bäst i no limit poker. I limit poker kostar det inte så mycket att syna så det finns det dem som gör – ibland helt utan anledning. I regel är det dem som inte förstått pokerns finesser.

En del synar allt. Detta är så kallade “Callmachines” – urtrista människor. Alla pokerns finesser är dömda till plattfall när man har en eller ett par sådana callmachines vid bordet.

Det är smart att skriva noteringar om spelarna om man spelar poker online. Om man till exempel har en sådan där callmachine vid bordet som dessutom har för vana att folda i det sista varvet, så gör helt enkelt noteringen “Callmachine, fold river”! Det är bra att studera spelarna och kolla in hur de uppför sig vid bordet, vilka händer de spelar och så vidare.

Personligen tycker jag att det är urtrist att spela med människor som inte har några startkrav på sina händer utan lamt synar vid varje giv. Slipper man den typen av såskoppar vid borden så är poker ett fascinerande spel. Har man tålamod kan man dock spela av dem rätt mycket pengar så länge man själv har startkrav på sina egna händer eller tålamod att spela bara på mörkarna med eventuella skithänder.

Den bästa positionen runt bordet är den sista i given, knappen. Därifrån har man kontroll över spelandet och kan även passa på att stjäla en och annan pott.

Slowplaying innebär att man ligger lågt med en vinnande hand så att man inte skrämmer bort folk. Poängen är att man vill ha in så mycket stålar som möjligt i potten, innan man visar upp den vinnande monsterhanden.

Man måste även vara beredd att folda en förlorande hand. Det påstås att man inte är en skicklig pokerspelare förrän man lärt sig folda sina nötter – par i ess – om situationen kräver det. Att vägra ge upp sin hand kostar mer än vad det smakar och moneymanagement – att lära sig hantera sin markerstapel är essentiellt för vinnande poker. Det är ju det som är poängen – att skrapa ihop så mycket pengar som möjligt under ett pokerparti.